Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Pivovar v Košátkách

zdroj: www.pexels.com

… víte, že pivovar v Nových Košátkách byl založen v době majitelů Anny Bezdružické z Kolowrat a Jáchyma Novohradského z Kolowrat a na Košátkách, prezidenta královské komory a karlštejnského purkrabího za panování Habsburků Maxmiliána II. a Rudolfa II.? Král český Maxmilián II. v úvodu druhé poloviny 16. století povolil šlechtě vařit pivo – dosud se vařilo pouze ve městech. Zatím nejstarší písemný záznam o košáteckém pivovaru je z roku 1574, kdy Jáchym Novohradský se nachází na seznamu dlužníků za dva kvartály berně z posudného (daň za prodané pivo) k 31. prosinci toho roku (daň se odváděla čtvrtletně). Pivovar při košátecké tvrzi vznikl o nějaký ten rok dříve.

V té době se vařilo pivo jednak lehké pšeničné a z ječmenu, které naopak bylo s vyšším obsahem alkoholu. Pivo se považovalo za součást denní stravy. Pšeničné pivo konzumovala zejména čeládka a nižší vrstvy obyvatelstva a vyznačovalo se menším obsahem alkoholu s mírnou podobou polévky.

Hlavní osobou v pivovaru byl sládek s pomocníky, ale pro potřeby fungování pivovaru byla třeba v dosahu další řemesla. V prvé řadě bylo třeba obilí s chmelem (vše se pěstovalo v Košátkách) a zemědělci se museli postarat o dodání. Sudy vyráběl a opravoval bednář s kovářem, který zhotovoval obruče. V neposlední řadě musíme připomenout, že bez kočího s povozem by se pivo za konzumentem nedostalo. Sládek v Košátkách platil majiteli varny pachtovné a zajišťoval drobné opravy a náčiní.

vlevo od zámku je vidět pivovarský komín

Pro zaručený odbyt pivního moku Jáchym Novohradský, když nebudeme počítat na košáteckém panství, skoupil v širším okolí krčmy v těchto obcích – Dřísy, Čečelice, Nebužely, Bosyně, Chodeč, Sušno, Sedlec, Mečeříž. Je patrné z listiny o dlužnících košáteckému panství, že za pivo dlužil i děkan Pešík ze Staroboleslavské kapituly, kam se též košátecké pivo dováželo.

Byly to doby, kdy obchod s pivem byla velmi výnosná živnost, ale konkurence přitom velmi silná. V okolí byly pivovary v Byšicích, Dolních Přívorách, na Vysoké Libni, později v Nových Benátkách. V Košátkách pivovar ukončil činnost roku 1903.

Dej Bůh štěstí a hodně piva!“

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář